Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Stalljour och utfodring

Stalljour innebär att man hjälper till med ridskolans hästar när det är helg. Man sköter intag och mockning hos lektionshästarna. Utfodring till samtliga uppstallade hästar på anläggningen (både ridskolehästar och medlemsuppstallade)

Ansvarig för stalljour är ledare i klubben samt medlemsuppstallade.

Så här går stalljour till

I dagsläget går ridskolans hästar ute dygnet runt på helgerna, så här går stalljour till:

Lördag
1, samling 7.30. Helgassistenten har genomgång för dagen.
2, Ge hästarna som är inne mat, även privata.
3, Mocka, fyll spån och sopa.

Detta tar från 7.30- ca 10/11.

Söndag
1, samling 14.30 i ekonomidelen utanför sadelkamrarna. Helgassistenten eller en ridlärare har genomgång för dagen.
2, Intag av lektionshästarna.
3, Mocka i hagen.

Detta tar från 14.30- ca 18.

Om vädret inte tillåter att hästarna går ute och vi gör en bedömning att de ska vara inne under helgen gäller följande tider, detta meddelas på mail eller FB om vädret inte ändras allt för tätt inpå:
Lördag: 7.30- ca 12 samt 17.15- ca 18
Söndag: 7.30- ca 12 samt 14.30- 15.30 (intag)

En bild

I stalljourspärmen finns mer information. Text och bilder finns uppsatta i stallet för hur man mockar i spilta/box, det går även fråga helgassistenten eller någon annan på plats om du har frågor.

Många ridelever har valt stalljour som sin ideella uppgift. Här har man möjlighet att lära sig mer om stall/häst arbete. Alla praktiska delar i att ha häst lär man sig genom att få vara med och utföra. Att vara med och släppa ut/in hästarna från hagen, se hur det uppför sig, vem som är hög/låg i rang brukar vara inspirerande. Läs mer om ideella uppgifter under Regler och villkor för ridabonnemang..

Kontoret skickar under veckan ett informationsmail till de som har stalljour och helgassistent samma helg. Översikt för när man har jour finns även på anslagstavlan och på varje ridgrupps uppropslista.Det här gäller för uppstallade
När du har din häst uppstallad på SRK ingår det att ha stalljour 2ggr/år, samt utfodring ca 1 gång var 14e dag under ordinarie lektionsverksamhet. Övrig tid (t.ex. lov) se separat schema som sätts upp på anslagstavlan utanför spolspitan i stallen med medlemsuppstallade hästar.
På stalljours morgonen kommer en helgassistent och går igenom vad som ska göras under dagen. När helgassistenten har åkt är det du som har hästen uppstallad på SRK som är ansvarig att allt blir gjort. Till din hjälp har du elever från ridskolan.

Utfodring och städning för uppstallade
Utfodring innebär utfodring till alla hästar uppstallade på SRK, dvs. även ridskolans hästar. När ni fodrar ingår städning av omklädningsrum, toalett och golv utanför stallskåp/ ryktspiltor/vattenspiltan i medlemsstallet. Fredagar och lördagar är det endast utfodring av alla hästarna.

Utfodring för ridskoleelever
Utfodring innebär utfodring till alla hästar uppstallade på SRK, dvs. även medlemsuppstallade hästar.

Helgassistent
För att hjälpa till att informera alla som ska ha stalljour, så att alla vet vad de ska göra, samt för att öka säkerheten vid in/utsläpp av ridskolans hästar vid stalljour, så har SRK utsedda helgassistenter enligt schema. Helgassistenten har samling på jouren med en genomgång av vad som ska göras. Den tar sedan hand om ev hästar som är skadad/sjuk eller som ska tex longeras. När helgassistenten är klar med genomgång samt ev fler uppgifter så åker den hem, då finns ansvarig för jouren kvar.
Uppgiften som helgassistent ingår i ledarstegen.


Tack för din feedback!

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Författare: Viktoria Enmark

Sponsorer