Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Ridskoletävling

Skellefteå Ridklubb erbjuder lektionsryttare att delta på ridskoletävlingar i dressyr eller hoppning ett par gånger per termin. Det brukar vara roliga och lärorika tävlingar, och självklart med lite nervositet. Ridskoletävlingarna anordnas av ridskolans personal, ledare i föreningen och Ridskolesektionen.

Undrar du över något inför eller på tävlingsdagen?

Läs igenom texterna nedan innan tävlingen, och prata sedan med din ridlärare eller kontakta kontoret om det är något annat som du undrar över inför tävlingen.

Undrar du något på tävlingsdagen - Tveka inte att fråga någon kompis, annan deltagare eller någon vuxen från Ridskolesektionen som finns på plats

1. Inbjudan

Ett par veckor innan tävlingen sätts inbjudan upp på anslagstavlan vid pärmen och ev. läggs inbjudan ut på hemsidan som nyhet. Det står även vilka datum som är inplanerade för terminen i Rid-/hästkunskapsschemat Länk till annan webbplats..

2. Anmäl dig till tävling

Beroende på utbildningsnivå får man delta i olika klasser. Poängbommar är den lägsta klassen och här får man vara med när man kan rida lätt och styra hästen i trav.

Man önskar klass vid anmälan, men det är ridlärarna som bestämmer vilken klass man får vara med i. Det är inte säkert att du får en häst du önskat, eftersom det kan vara många som önskat samma hästar, men ridlärarna gör sitt bästa för att alla ska bli nöjda.

I din anmälan ska du ange ditt gruppnummer. Här hittar du ditt ridgruppsnummer. Pdf, 196.5 kB.

3. Startlistor

När startlistan kommer upp på anslagstan och på hemsidan som en nyhet, så ser du vilken häst/ponny du fått samt vilken klass du får starta i.

4. Förberedelser

Läs igenom Regler för ridskoletävling Word, 18.3 kB. för att veta mer om vad som gäller.

Vid dressyrtävling ska man lära sig programmet innan tävlingsdagen. Program sitter uppe på anslagstavlan.

hopptävling så går man banan på tävlingsdagens morgon när den är uppbyggd, tillsammans med den ansvarige.

1. Inför din ritt

 1. Alla ryttare samlas på läktaren för ett upprop och information om dagen. Tid se startlistan och inbjudan.
 2. Alla hjälps åt att bygga fram hoppbana/dressyrbana.
 3. Du gör din häst/ponny klar. Du kan fråga ansvarig i stallet om när du kan börja sadla och tränsa. Är ni flera som ska rida samma häst hjälps ni åt eller kommer överrens om vem som gör iordning.

2. Din ritt

 1. Det finns ansvariga i stallet som hjälper dig att veta när du får gå in på framridning. Fråga om du är osäker!
 2. På framridningen finns det ansvariga som hjälper till vid uppsittning och vid behov.
 3. Efter uppsittningen ska du börja med att skritta hästen några varv innan du får börja trava och värma upp hästen och förbereda er för tävlingen. Se Framridningsregler i Regler för ridskoletävling Word, 18.3 kB.. Tips! Öva på att bra vägar och andra moment som ingår i tävling.
 4. Du får veta av speakern/domaren när det är din tur att komma in på banan. Då rider du runt inne på tävlingsbana tills du får startsignal av speakern/dommaren och börjar du din tävlingsritt.
 5. Efter avslutad ritt rider ni in på framridningsbanan igen och skrittar av eller lämnar över hästen till nästa ryttare som ska tävla.

3. Efter din ritt

 1. Om ingen ska tävla hästen efter dig tar du in den i stallet borstar och sköter om hästen, hänger bort sadel och träns.
 2. Prisutdelning sker enligt information vid morgonens samlingen. Här får du även ditt protokoll från din ritt. I de lägre klasserna får alla pris.
 3. Mocka efter din häst innan du åker hem. Är ni flera som ridit hästen hjälps ni åt eller kommer överrens om vem som mockar och fyller på rent spån om det behövs.

4. Slut för idag

Hoppas att du haft roligt, att du lärt dig något och att du vill vara med fler gånger!

 

Publicerad: 2022-08-04

Senast uppdaterad: 2023-01-04

Författare: Viktoria Enmark

Sponsorer