Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Ridskoletävling

Skellefteå Ridklubb erbjuder lektionsryttare att delta på ridskoletävlingar i dressyr eller hoppning ett par gånger per termin. Det brukar vara roliga och lärorika tävlingar, och självklart med lite nervositet. Ridskoletävlingarna anordnas av ridskolans personal, ledare i föreningen och Ridskolesektionen.

Inför tävlingen

Läs igenom texterna nedan före tävlingen, och prata sedan med din ridlärare. Du kan också kontakta kontoret om det är något du undrar över inför tävlingen.

Undrar du något på tävlingsdagen, tveka inte att fråga någon kompis, annan deltagare eller någon vuxen från Ridskolesektionen som finns på plats.

1. Inbjudan

Ett par veckor före tävlingen sätts inbjudan upp på anslagstavlan vid pärmen. Eventuellt läggs också inbjudan ut på hemsidan som nyhet eller i kalendern. I Rid-/hästkunskapsschemat Länk till annan webbplats. står vilka datum som är inplanerade.

2. Anmäl dig till tävling via Hippokrates

Du hittar tävlingen under Ridskolan (tillsammans med andra valbara extra aktuella aktiviteter)

Innan du anmäler dig se till läsa igenom rexten på denna sida samt Regler för ridskoletävling, Word, 18.3 kB.så att du vet vad som gäller.

Vid anmälan ser du först till att det är rätt familjemedlem som är markerad. Klicka sedan på mer information om tävlingen, så kommer de valbara klasserna upp. Klicka på Boka klassen, o för den klassen du önskar delta i önskar du häst och tävlingsklass. Klassen beror på din utbildningsnivå. Den lägsta klassen på ridskolehoppningar är Poängbommar och LD:1 på ridskoledressyr, där man får vara med om man kan rida lätt och styra hästen i trav.

Det är ridlärarna som bestämmer vilken klass du får vara med i, så det kan bli annan klass än du önskat om ridläraren anser att du anmält till för svår klass. Det är inte heller säkert att du får en häst du önskat, eftersom det kan vara många som önskat samma hästar. Ridlärarna gör sitt bästa för att alla ska bli nöjda.

3. Startlistor

När startlistan kommer upp på anslagstan och på hemsidan som en nyhet, så ser du vilken häst/ponny du fått samt vilken klass du får starta i.

4. Förberedelser

Läs igenom Regler för ridskoletävling Word, 18.3 kB. för att veta mer om vad som gäller.

Vid dressyrtävling ska man lära sig programmet innan tävlingsdagen. Program sitter uppe på anslagstavlan alt hör med din ridlärare eller leta på internet.

hopptävling så går man banan på tävlingsdagens morgon när den är uppbyggd, tillsammans med den ansvarige.

1. Inför din ritt

  1. Alla ryttare samlas på läktaren för ett upprop och information om dagen. Tid se startlistan och inbjudan.
  2. Alla hjälps åt att bygga fram hoppbana/dressyrbana.
  3. Du gör din häst/ponny klar. Du kan fråga ansvarig i stallet om när du kan börja sadla och tränsa. Är ni flera som ska rida samma häst hjälps ni åt eller kommer överrens om vem som gör iordning.

2. Din ritt

  1. Det finns ansvariga i stallet som hjälper dig att veta när du får gå in på framridning. Fråga om du är osäker!
  2. På framridningen finns det ansvariga som hjälper till vid uppsittning och vid behov.
  3. Efter uppsittningen ska du börja med att skritta hästen några varv innan du får börja trava och värma upp hästen och förbereda er för tävlingen. Se Framridningsregler i Regler för ridskoletävling Word, 18.3 kB.. Tips! Öva på att bra vägar och andra moment som ingår i tävling.
  4. Du får veta av speakern/domaren när det är din tur att komma in på banan. Då rider du runt inne på tävlingsbana tills du får startsignal av speakern/dommaren och börjar du din tävlingsritt.
  5. Efter avslutad ritt rider ni in på framridningsbanan igen och skrittar av eller lämnar över hästen till nästa ryttare som ska tävla.

3. Efter din ritt

  1. Om ingen ska tävla hästen efter dig tar du in den i stallet borstar och sköter om hästen, hänger bort sadel och träns.
  2. Prisutdelning sker enligt information vid morgonens samlingen. Här får du även ditt protokoll från din ritt. I de lägre klasserna får alla pris.
  3. Mocka efter din häst innan du åker hem. Är ni flera som ridit hästen hjälps ni åt eller kommer överrens om vem som mockar och fyller på rent spån om det behövs.

4. Slut för idag

Hoppas att du haft roligt, att du lärt dig något och att du vill vara med fler gånger!

 

Publicerad: 2022-08-04

Senast uppdaterad: 2024-04-07

Författare: Viktoria Enmark

Sponsorer