Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Börja rida

Är du intresserad av att börja rida på ridskolan? Fyll i blanketten nedan, så hör vi av oss när vi har en plats att erbjuda dig.

Ridskolan har lektioner för alla ryttare oavsett kunskapsnivå, förutsättningar och ålder. För barn yngre än 5 år finns Prova på ridning. Läs mer under Ridskolan erbjuder om vilka olika typer av ridgrupper vi har.

Innan du skickar in en intressseanmälan, läs även igenom Regler och villkor för ridabonnemang, så att du är medveten om vad som gäller.

Vi vill skapa goda ryttare med positiv attityd

Vår målsättning är att i den klassiska ridsportens anda skapa goda ryttare med positiva attityder. Vi erbjuder en allsidig utbildning med olika svårighetsgrader i disciplinerna dressyr och hoppning. Stor vikt läggs vid att eleverna ska lära sig att hantera hästen på ett respektfullt och säkert sätt.

Vi använder kösystem i ridskoleprogrammet Hippocrates.

1. Vårdnadshavare/vuxen elev en användare i elevportalen med sina uppgifter på Hippocrates via denna länk https://elevportal.hippocrates.se/newMember.php?id=937 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Om eleven som ska stå i kö är under 18 år - När vårdnadshavare har skapat ett konto åt sig själv loggar vårdnadshavare in, klickar på gubben i det högra övre hörnet. Där klickar vårnadshavare på "Min Familj" och därefter "Lägg till ny familjemedlem" för att lägga in eleven som ska stå i kö

3. För att ställa dig eller ditt barn i kö. När du är inloggad i elevportalen - Klicka på "Ridskolans kö" som finns i menyn. Där får du välja vilken familjemedlem som ska stå i kö. Då kommer det upp "Välj vald elev till kön "Nybörjare". På textraden skriver du kort informaiton om eleven och klickar sedan "Ställ i kö"

Även ryttare som ridit förr får alternativet att välja kö till nybörjare. I textraden med kort information om eleven skriver ni att eleven ridit förr, t.ex. "Kan rida lätt i trav och har provat galoppera" så följer vi upp era förkunskaper och sätter er i kö till en lämplig nivå.

4. När du ställt eleven i kö - Skicka ett mail till ridhus@skerid.se där ni meddelar att ni registrerat er i elevportalen med namn.

5. När vi fått er registrering kommer vi vid behov fråga upp mer om elevens förkunskaper och återkomma när vi har en plats i en lämplig ridgrupp

Bolagskod: SKRK

Vid frågor: Kontakta oss på mail ridhus@skerid.se

Manual i PDF Pdf, 472.3 kB.

 

OBS! Gäller ej Mulle och ponnyidrottskola. I de grupperna träffas man när ridtiden startar och är tillsammans hela lektionen.

Kom i tid (upprop)

Du behöver vara i stallet minst 20 minuter innan lektionen börjar, då går du till din uppropslista och tittar vilken häst du blivit tilldelad- du prickar av att du här på listan och sedan går du och tittar om hästen är i stallet eller ute på lektion. När det är hästkunskap (se schemat) börjar lektionen först på lektionstiden (den tid ni egentligen går till ridhuset). Du gör sedan klar hästen till lektionstiden då ridläraren kommer. Om du behöver hjälp finns stalledare finns på plats för att hjälpa till.

Fördelning av hästar

På listorna som sätts upp på anslagstavlorna vid ingångarna kan du se vilken häst ridläraren har gett dig. Riktlinjen är att man har samma häst tre gånger innan man byter, men det hända saker som gör att det ändras. Om till exempel någon häst är skadad kan det påverka hur alla hästar går. Om man har hoppning så kan man få samma häst en fjärde gång.

Att göra iordning hästen

  1. Kontrollera först om din tilldelade häst behöver göras i ordning. Om den redan är i ridhuset kan du titta på den pågående lektionen från läktaren eller umgås och hjälpa till i stallet. Men håll koll på tiden och se till att stå tyst utanför manegedörren och vänta när lektionen före din är slut och ridläraren ropar in er.
  2. När du ska göra i ordning din häst, vänd den först i spiltan och sätt fast den med huvudet ut mot stallgången. Sätt även fast hästen om den står i box.
  3. Borsta hela hästen ordentligt, extra noga där sadel och träns ska sitta och på benen (om hästen ska ha benskydd). Detta för att undvika skavsår.
  4. Kratsa hovarna så att det inte sitter något i hovet som kan skada den.
  5. Hämta sadel, träns och ev benskydd. Ponnyernas sadelkammare är till vänster när du kommer in från stallet och stora hästarnas till höger. Ponnyerna i Kulturstallet har en egen sadelkammare vid sina boxar.
  6. Sadla din häst och sätt på benskydden (be om hjälp med detta om du behöver!).
  7. När du ska tränsa: Ta av grimman men låt den hänga kvar runt hästens hals så att den inte kan gå iväg. I box där det endast finns ett grimskaft ska grimman tas av helt, så att hästen inte vänder sig om och fastnar med grimman runt halsen.
    KOM I HÅG: När du tränsat får du inte lämna hästen, den kan nämligen fastna i tygeln och göra illa sig i munnen även om grimman hänger runt halsen.
  8. Ridläraren säger till när grimman ska knäppas lös, tas av och hängas upp på en krok på sidan av spiltan. Detta görs i samband med att lektionen börjar.

I manegen

  1. När du leder din häst in i ridhuset: Följ väggen rakt fram och vänd sedan in och ställ upp på medellinjen med minst 3 meter mellan varje häst. Några hästar vill stå längre fram, men det informerar i så fall ridläraren om.
  2. Kontrollera sadelgjorden och stigbyglarna.
  3. Vänta tills ridläraren säger till innan du sitter upp.
  4. När alla är klara säger ridläraren till att man får rida ut på fyrkantspåret.

Efter lektionen

Lämna över hästen till nästa ryttare. Hjälp till med mockning av ridhuset om det behövs. Gå sedan ut ur manegen framför hästarna.

Om ingen annan ska rida din häst:

  1. Hissa upp stigbyglarna.
  2. Led ut hästen när ridläraren säger till. Gå rakt fram mot väggen för att sedan svänga höger.
  3. Vänd hästen i spiltan och sätt fast den med grimman runt halsen.
  4. Ta av tränset, häng det på kroken på sidan och sätt på grimman.
  5. Ta av sadel och ev. benskydd.
  6. Borsta hela hästen och kratsa hovarna.
  7. Bär bort sadel, träns och ev. benskydd och häng upp dem på rätt plats i sadelkammaren. Glöm inte att skölja bettet ordentligt för att undvika skavsår i hästens mun.

Lektionen är nu slut, men du får gärna sitta på läktaren och se på när andra rider eller hänga kvar i stallet och borsta och mysa med hästarna!

Som anhörig får man gärna vistas i stallet när eleven gör iordning hästen, men tänk då på att det är eleven som ska lära sig och låt hen försöka själv. Behövs hjälp finns stalledare som är redo att hjälpa till i stallet och manegen. Under lektionen kan du titta på från läktaren.

När det gäller de yngsta grupperna ser vi helst att syskon och eventuella andra medföljande vistas på på läktaren eller i ekonomidelen under lektionerna, även om de till största delen är i stallet. Detta för att elever och ridlärare ska få arbetsro och eftersom barn kan ha svårt att koncentrera sig på flera saker samtidigt. Vi vill även att det är relativt tyst på läktaren. Elever som behöver en vuxens närvaro får självklart ha det!

I samband med ridlektioner får inte barnvagnar, babysitters finnas eller hundar vistas i stallet eller vid entren till manegen - detta för allas säkerhet.

Se även SRKS Policy för foto och filmning. Pdf, 158.5 kB.






Tack för din feedback!

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2024-03-11

Författare: Viktoria Enmark