Börja rida
.jpg)
Intresserad av att börja rida på ridskola? Fyll i blanketten nedan, så hör vi av oss när vi har en plats att erbjuda dig.
Ridskolan har lektioner för alla ryttare oavsett kunskapsnivå, förutsättning och ålder. För barn yngre än 5 år finns Prova på ridning .Läs mer under Ridskolan erbjuder om vilka olika typer av ridgrupper vi har.
Innan du skickar in en intressseanmälan, läs även igenom Regler och villkor för ridabonnemang, så att du är medveten om vad som gäller.
Vi vill skapa goda ryttare med positiv attityd
Vår målsättning är i den klassiska ridsportens anda skapa goda ryttare med positiva attityder. Vi bedriver en allsidig utbildning i olika svårighetsgrader i disciplinerna dressyr och hoppning. Stor vikt läggs vid att eleverna ska lära sig att hantera hästen på ett respektfullt och säkert sätt.
Hur en ridlektion går till
OBS! Gäller ej Mulle och ponnyidrottskola. I de grupperna träffas man när ridtiden startar och är tillsammans hela lektionen.
Tider
Upprop minst 20 min innan lektionen börjar. På anslagstavlan ser du vilken häst du ska ha. Stalledare finns på plats för att hjälpa till. Du gör sedan klar hästen till lektionstiden då ridläraren kommer.
Tips! Se på Rid och hästkunskapsschemat vad dagens lektion är. Är det hästkunskap, behöver man inte komma 20 min innan, eftersom man inte ska göra klar någon häst.
Fördeling av hästar
Ridläraren sätter ut hästar på alla ryttare, och listor med ridgrupper och hästar sätts upp på anslagstavlor vid ingångarna. Riktlinje är att man har samma häst tre gånger innan man byter. Dock kan det hända saker som gör att det ändras, tex om någon häst är skadad kan det påverka hur alla hästar går, eller att man har hoppning på det fjärde tillfället så kan man få samma häst en fjärde ggn.
Göra iordning hästen
- Kontrollera om den tilldelade hästen redan går på lektion och är i ridhuset, eller om den behöver göras iordning. Går hästen på lektion- så kan du sätta dig på läktaren och titta på lektionen som är i ridhuset, eller umgås och hjälpa till i stallet. Håll koll på klockan så du går till manegedörren när lektionen innan din är klar så ska du stå tyst utanför manegedörren och vänta tills ridläraren ropar in er.
- När man göra iordning hästen börjar man med att vända på hästen som står i spilta och sätta fast den med huvudet ut mot stallgången. Står hästen i box, sätts den fast i boxen.
- Det är därefter viktigt att borsta hela hästen ordentligt och extra noga där sadel och träns ska ligga, samt på benen om hästen ska ha benskydd. Detta för att undvika att hästen får skavsår. Hovarna ska även kratsas innan, för att säkerställa att det inte sitter något i hovet som kan skada hoven.
- Hämta sadel, träns och ev benskydd. För ponnys hittar du dessa i sadelkammaren till vänster när du kommer in från stallet, och för stora hästar i sadelkammaren till höger. Står ponnyn i Kulturstallet finns en egen sadelkammare bredvid dessa boxar.
- Sadla
- När du ska tränsa, tar du av grimman från hästens huvud, men låter de hänga kvar runt hästens hals så att den inte kan gå iväg. Står hästen i box där det endast finns ett grimskaft att sätta fast den i ska grimman tas av helt, så att hästen inte vänder sig om och fastnar med grimman runt halsen.
KOM I HÅG- när du tränsat får du inte lämna hästen, hästen kan nämligen fastna i tygeln även om grimman hänger runt halsen och göra illa sig i munnen. - Ridläraren säger till när grimman ska knäppas lös, tas av och hängas upp på en krok på sidan av spiltan. Detta görs i samband med att lektionen börjar.
I manegen
- När man går in i manegen med hästen följer man väggen rakt fram och vänder sedan in och ställer upp på medellinjen med minst 3 m mellan varje häst. Några hästar vill stå längre fram, men det informerar i så fall ridläraren om.
- Kontrollera sadelgjorden och stigbyglarna
- Ridläraren säger till när alla får sitta upp.
- När alla är klara, säger ridläraren till när man får rida ut på fyrkantspåret.
Efter lektionen
Om någon annan ska ha hästen du ridit på lektionen, lämnar du över hästen, hjälper till med mockning av ridhuset och går sedan ut ur manegen framför hästarna.
Om ingen ska ha hästen:
- Hissa upp stigbyglarna
- Led ut hästen när ridläraren säger till, gå rakt fram mot väggen för att sedan svänga höger.
- Vänd hästen i spiltan och sätt fast den med grimman runt halsen.
- Ta av tränset, häng det på kroken på sidan och sätt på grimman.
- Ta av sadel och ev. benskydd
- Borsta av hela hästen
- Kratsa hovarna
- Bär bort sadel, träns och ev. benskydd och häng upp på rätt plats i sadelkammaren.
- Skölj bettet på tränset ordentligt, innan det hängs upp.
Lektionen är nu klar. Men du får gärna sitta på läktaren och se på när andra rider eller hänga kvar i stallet och borsta och mysa!
Information till anhöriga
Som anhörig får man gärna vistas i stallet när eleven gör iordning hästen, men tänk på att det är eleven som ska lära sig, så låt eleven försöka själv. Behöver eleven hjälp finns stalledare i stallet som är redo att hjälpa till.
Stalledarna hjälper även till i manegen, du som anhöriga får sitta på läktaren och titta på under ridlektionen.
I samband med barnlektioner får inte barnvagnar, babysitter eller hundar vistas i stallet ej heller vid entren till manegen, detta för allas säkerhet.
Tänk på att barn har svårt att koncentrera sig på flera saker och i de yngsta grupperna ber vi syskon m fl. att sitta på läkteren eller i ekonomidelen så elever och ridlärare får arbetsro, gäller även om lektionen är största delen i stallet. Vi vill även att det är relativt tyst på läktaren. Elever som behöver en vuxens närvaro får självklart ha det!
Se även SRKS Policy för foto och filmning. Pdf, 158.5 kB.
Publicerad: 2022-08-02
Senast uppdaterad: 2023-02-06
Författare: Viktoria Enmark