Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Ridskolan erbjuder

SRK erbjuder flera olika typer av ridgrupper så att det ska finnas något som passar alla. Se nedan för sammanfattning av dessa. Undrar du något - kontakta kontoret.

Vår målsättning

Vår målsättning är i den klassiska ridsportens anda skapa goda ryttare med positiva attityder. Vi bedriver en allsidig utbildning i olika svårighetsgrader i disciplinerna dressyr och hoppning. Stor vikt läggs vid att eleverna ska lära sig att hantera hästen på ett respektfullt och säkert sätt.

SRKs olika lektionsgrupper

Prova på ridning finns för de som inte börjat rida på ridskolan än. Se mer information här.

Mulleklubben är för barn 5-6 år och lektionen är varannan vecka. Barnen får lära sig att umgås med ponnyerna, hästskötsel och stallvett, samt prova på att rida. De har en egen lektionsplanering och följer inte det generella rid-och hästkunskapsschemat.

Ponnyidrottskolan är för barn från ca 7 år och lektionen är varje vecka. Här lär man sig att sköta ponnyerna, provar på att rida både med och utan sadel, provar på att köra, tränar balansövningar (voltige) mm. De har en egen lektionsplanering och följer inte det generella rid-och hästkunskapsschemat.

Grundutbildningen på ridskolan. Vi följer våran utbildningsstege där eleverna får lära sig galoppera, hoppa. rida ute i naturen mm.

Ett par lektioner varje dag är avsatta för våra vuxenridgrupper. Dessa finns från nybörjargrupper till rutinerade grupper med t.ex. mer avancerad dressyr på schemat. Markarbete och hoppning ingår alltefter elevernas utbildningsnivå. Det finns även ridgrupper med färre elever.

Grupperna är till för medlemmar som är extra aktiva i klubben, dessa elever brinner för föreningen, hästarna och gemenskapen. Ledar/tävlingsgrupp är inte valbart utan uttagning sker utefter ålder och hur mycket man är i stallet och brinner för aktiviteter i föreningen. Eleverna tränar mot sina eget utsatta mål vissa mot tävling.

Denna ridutbildning ger en bred kunskap med målet att kunna äga egen häst med allt vad det innebär, vi stöttar elever som väljer att köpa egen häst men även de som inte har det valet kan vara kvar i föreningen som ledare och ha möjlighet att träna och tävla lektionshäst under många år. Genom att ha erfarna elever tillsammans med oerfarna får vi en bred kunskapsbank och goda möjligheter till lärtillfällen och kundskapsutbyte mellan ung som gammal.

Ridning varvat med ledarskap:

  1. Ledargrupp1 rider på sin ordinarie lektion samtidigt som de påbörjar ledarstegen steg 1.
  2. Ledargrupp 2 rider på ordinarie lektion samt en fast lektion till varje vecka( som inehåller individuell träning) samt att de deltar i ledarstegen steg 2a och 2b.
  3. Ledargrupp 3 rider i ridgrupp med individuell träning samt egen häst träning på helg samt deltar i steg 3 i ledarstegen.
  4. Tävlingsgrupp rider på lektion individuell träning mot tävling, alla är aktiva ledare i föreningen samtidigt som de ansvarar extra för våra hästar. Alla tävlar inte och det är helt okey! Tillsammans med ridning utvecklar de sitt ledarskap genom individuell specialisering.

Genom att öka den fysiska aktivitet kan man förebygga och behandla många sjukdomar. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål som personen har.

Skellefteå Ridklubb erbjuder rehabilitering med häst, och inga förkunskaper krävs. Detta gäller personer med fysisk, psykisk och social funktionsnedsättning.

Kontakta oss genom att skicka in en intresseanmälan där du beskriver vilket behov du har, din ålder tillsammans med längd och vikt. Vi återkopplar till dig med förslag på anpassad ridning.

Ridning är en utmärkt och avstressande och stärkande aktivitet i både förebyggande och behandlande syfte oavsett ålder och träningsvana.

SRKs Övriga lektionsverksamheter

Förrutom att rida på sin lektion varje vecka, så erbjuder ridskolan ridskoleelever flera olika möjligheter till extra träningar.


Kurser


Det är olika från termin till termin vad vilka kurser som erbjuds. Dessa anslås som nyhet på hemsidan och på anslagtavlan.


Extra hoppträning för juniorer och dressyrträning för seniorer


Dessa träningar är varannan vecka under hela terminen. Till dessa träningar läggs en inbjudan ut under aktuellt när det är dax för anmälan till höstens träningar, men man kan självklart göra en intresseanmälan löpande under året.


Drop-in ridningSkellefteå Ridklubb erbjuder Drop-in ridning för elever som rider på lektion på förutbestämda dagar, tider och med olika förkunskaper. Deltagarna delas in i grupper 2-6 elever/grupp och ridningen är 30-60 minuter beroende på hur många elever man är. När det finns drop-in ridning läggs ut som nyhet på hemsidan.

ANMÄLAN är BINDANDE vilket innebär om du bokat och sedan inte kan, blir du betalningskyldig ändå. Vi skickar faktura på kostnaden vid anmälan.


PrivatlektionerPrivatlektion innebär att du rider 30 min för någon av SRKs ridlärare. Störst möjlighet är på dagtid, Kontakta kontoret för att boka och aktuella priser. Under vissa perioder kan vi erbjuda fasta dagar och tider för privatlektioner då annonserar vi dettaa under nyheter.

Anmälan är bindande och återbetalas ej. Faktura skickas tillsammans med bokningsbekräftelsen.

Extra lektion

Extra lektion har samma regler som privatlektion och är till för elever som tex ramlat av eller vill komma ikapp för att återgå till sin ridgrupp. Extra privatlektion erbjuds även med kort varsel då det på uppkommen anledning behövs. Dessa lektioner sker i samråd med ridläraren. Bokning och avgifter enligt regler för privatlektion.


Lovridning


Vid lov och när vi erbjuder möjlghet att "hyra häst" finns alltid en ansvarig som övervakar ridningen.

Jullov - erbjuder vi våra ridelever att hyra häst och man får då rida självständigt under vissa tider. Vi försöker då även att erbjuda någon form av kurs, dvs ridning för ridlärare.. Se Lovridning och information i aktuell inbjudan som läggs ut som nyhet.

Påskhelgen - erbjuder vi oftast våra ridelever att hyra häst och försöker även att erbjuda någon form av kurs. Se Lovridning och information i aktuell inbjudan som läggs ut som nyhet.

Sommarlovet - erbjuder vi ridläger, se mer under Ridläger.

Övriga lov - pågår ofta vanlig ridskoleverksamhet men vissa dagar erbjuds extra aktivbiteter. Dessa annonseras under då på hemsidan och på anslagstavlor.

Ridningen under loven ger våra lektionsryttare möjlighet att uppleva hur det kan vara att ha egen häst.


Ridskoletävling


Ridskoletävling: Detta är ingen träning utan första steget i att tävla för dig som rider på lektion. Där man får öva på att rida fram självständigt och sedan rida ett dressyrprogram eller en hoppbana. Efter utförd ritt får man ett protokoll med bedömning av ritten och tips inför nästa tävling. Läs mer under Ridskoletävling

Lokalidrottssutbildning - LIU

Vi har LIU elever hos oss på ett par dagar i veckan, läs mer om LIU här. Länk till annan webbplats.

Kontaktpersoner

Ansvarig Skellefteå Gymnasieskola
Katarina Söderlund
Katarina.soderlund@skelleftea.se

Skellefteå Ridklubb
Ann-Sofie Alba
Asso@skerid.se

Naturbruksgymnasiet

Skellefteå ridklubbs personal undervisar Naturbruksgymnasiet (Burträsk) elever ett par dagar i veckan enligt Naturbruksgymnasiets skolplan.

Skellefteå Ridklubb erbjuder 10% rabatt för elever med FaR recept. Läs mer om FaR på 1177 Länk till annan webbplats.


Tack för din feedback!

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2022-12-23

Författare: Viktoria Enmark

Sponsorer