Gå till innehåll
Skellefteå ridklubb
Skellefteå ridklubb

Ridskolan erbjuder

SRK erbjuder flera olika typer av ridgrupper så att det ska finnas något som passar alla. Se nedan för sammanfattning av dessa. Undrar du något - kontakta kontoret.

Vår målsättning

Vår målsättning är att i den klassiska ridsportens anda skapa goda ryttare med positiva attityder. Vi bedriver en allsidig utbildning med olika svårighetsgrader i disciplinerna dressyr och hoppning. Stor vikt läggs vid att eleverna ska lära sig att hantera hästen på ett respektfullt och säkert sätt.

SRKs olika lektionsgrupper

Prova-på-ridning är till för dig som inte börjat rida på ridskolan än. Se mer information här.

Mulleklubben är för barn 5-6 år och lektionen är varannan vecka. Barnen får lära sig att umgås med ponnyerna, hästskötsel och stallvett, samt prova på att rida. De har en egen lektionsplanering och följer inte det generella rid-och hästkunskapsschemat.

Ponnyidrottskolan är för barn från ca 7 år och lektionen är varje vecka. Här lär man sig att sköta ponnyerna, provar på att rida både med och utan sadel, provar på att köra, tränar balansövningar (voltige) med mera. De har en egen lektionsplanering och följer inte det generella rid-och hästkunskapsschemat.

Grundutbildningen på ridskolan. Vi följer vår utbildningsstege där eleverna får lära sig galoppera, hoppa. rida ute i naturen mm.

Ett par lektioner varje dag är avsatta för våra vuxenridgrupper som finns på olika nivåer, från nybörjare till rutinerade med till exempel mer avancerad dressyr på schemat. Markarbete och hoppning enligt elevernas utbildningsnivå ingår. Det finns även ridgrupper med färre elever.

Dessa grupper är till för medlemmar som är extra aktiva i klubben och brinner för föreningen, hästarna och gemenskapen. Uttagning till dessa grupper sker efter ålder och hur aktiv man är och kan inte väljas.

Dessa elever tränar mot sina egna utsatta mål, vissa mot tävling. Deras utbildning ska ge en bred kunskap med målet att kunna äga egen häst med allt vad det innebär, och vi stöttar elever som väljer att köpa en. Men även de som inte har den möjligheten kan vara kvar i föreningen som ledare och har möjlighet att träna och tävla lektionshäst under många år. Genom att blanda erfarna elever och oerfarna elever får vi en bred kunskapsbank och goda möjligheter till lärtillfällen med kunskapsutbyte mellan unga och gamla.

Ridning varvat med ledarskap:

  1. Ledargrupp 1 rider på sin ordinarie lektion samtidigt som de påbörjar ledarstegen steg 1.
  2. Ledargrupp 2 rider på ordinarie lektion, en fast lektion till varje vecka (med individuell träning) samt deltar i ledarstegen steg 2a och 2b.
  3. Ledargrupp 3 rider i ridgrupp med individuell träning, egen hästträning på helg samt deltar i steg 3 i ledarstegen.
  4. Tävlingsgrupp rider på lektion med individuell träning mot tävling. Alla är aktiva ledare i föreningen samtidigt som de ansvarar extra för våra hästar. Alla tävlar dock inte, och det är helt okej! Samtidigt med ridningen utvecklar de sitt ledarskap genom individuell specialisering.

Genom att öka den fysiska aktivitet kan man förebygga och behandla många sjukdomar. Skellefteå Ridklubb erbjuder rehabilitering med häst för personer med fysisk, psykisk och social funktionsnedsättning. Inga förkunskaper krävs. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål som personen har.

Kontakta oss genom att skicka in en intresseanmälan där du beskriver vilket behov du har, din ålder tillsammans med längd och vikt. Vi återkopplar till dig med förslag på anpassad ridning.

Ridning är en utmärkt avstressande och stärkande aktivitet med både förebyggande och behandlande effekt, oavsett ålder och träningsvana.

SRK:s övriga lektionsverksamhet

Förrutom att rida på sin lektion varje vecka, så erbjuder ridskolan ridskoleelever flera olika möjligheter till extra träningar.


Kurser


Det är olika från termin till termin vad vilka kurser som erbjuds. Dessa anslås som nyhet på hemsidan och på anslagtavlan.


Extra hoppträning för juniorer och dressyrträning för seniorer


Dessa träningar är varannan vecka under hela terminen. Till dessa träningar läggs en inbjudan ut under aktuellt när det är dax för anmälan till höstens träningar, men man kan självklart göra en intresseanmälan löpande under året.


Drop-in ridningSkellefteå Ridklubb erbjuder Drop-in ridning för elever som rider på lektion på förutbestämda dagar, tider och med olika förkunskaper. Deltagarna delas in i grupper 2-6 elever/grupp och ridningen är 30-60 minuter beroende på hur många elever man är. När det finns drop-in ridning läggs ut som nyhet på hemsidan.

ANMÄLAN är BINDANDE vilket innebär om du bokat och sedan inte kan, blir du betalningskyldig ändå. Vi skickar faktura på kostnaden vid anmälan.


PrivatlektionerPrivatlektion innebär att du rider 30 min för någon av SRKs ridlärare. Störst möjlighet är på dagtid, Kontakta kontoret för att boka och aktuella priser. Under vissa perioder kan vi erbjuda fasta dagar och tider för privatlektioner då annonserar vi dettaa under nyheter.

Anmälan är bindande och återbetalas ej. Faktura skickas tillsammans med bokningsbekräftelsen.

Extra lektion

Extra lektion har samma regler som privatlektion och är till för elever som tex ramlat av eller vill komma ikapp för att återgå till sin ridgrupp. Extra privatlektion erbjuds även med kort varsel då det på uppkommen anledning behövs. Dessa lektioner sker i samråd med ridläraren. Bokning och avgifter enligt regler för privatlektion.


Lovridning


Vid lov och när vi erbjuder möjlghet att "hyra häst" finns alltid en ansvarig som övervakar ridningen.

Jullov - erbjuder vi våra ridelever att hyra häst och man får då rida självständigt under vissa tider. Vi försöker då även att erbjuda någon form av kurs, dvs ridning för ridlärare.. Se Lovridning och information i aktuell inbjudan som läggs ut som nyhet.

Påskhelgen - erbjuder vi oftast våra ridelever att hyra häst och försöker även att erbjuda någon form av kurs. Se Lovridning och information i aktuell inbjudan som läggs ut som nyhet.

Sommarlovet - erbjuder vi ridläger, se mer under Ridläger.

Övriga lov - pågår ofta vanlig ridskoleverksamhet men vissa dagar erbjuds extra aktivbiteter. Dessa annonseras under då på hemsidan och på anslagstavlor.

Ridningen under loven ger våra lektionsryttare möjlighet att uppleva hur det kan vara att ha egen häst.


Ridskoletävling


Ridskoletävling: Detta är ingen träning utan första steget i att tävla för dig som rider på lektion. Där man får öva på att rida fram självständigt och sedan rida ett dressyrprogram eller en hoppbana. Efter utförd ritt får man ett protokoll med bedömning av ritten och tips inför nästa tävling. Läs mer under Ridskoletävling

Lokalidrottsutbildning - LIU

Vi har LIU-elever hos oss på ett par dagar i veckan. Läs mer om LIU här. Länk till annan webbplats.

Kontaktpersoner

Ansvarig Skellefteå Gymnasieskola
Katarina Söderlund
Katarina.soderlund@skelleftea.se

Skellefteå Ridklubb
Ann-Sofie Alba
Asso@skerid.se

Naturbruksgymnasiet

Skellefteå ridklubbs personal undervisar Naturbruksgymnasiet (Burträsk) elever ett par dagar i veckan enligt Naturbruksgymnasiets skolplan.

Skellefteå Ridklubb erbjuder 10% rabatt för elever med FaR recept. Läs mer om FaR på 1177 Länk till annan webbplats.


Tack för din feedback!

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2023-05-10

Författare: Viktoria Enmark

Sponsorer